Biblioteca orășenească

Biblioteca orășenească

La Săveni, primele colecții de cărți au fost realizate de preoții și învățăceii din localitate, cărți procurate, fie prin donații, fie prin cumpărare, din puținii bani de care dispuneau. Ele erau puse la dispoziția cetățenilor din Săveni și fiilor acestora, ce erau elevi, în școlile existente la acel moment.

În octombrie 1927, Societatea Corala George Enescu primește de la Casa Școlilor o bibliotecă pentru Săvineni.

La noi, Societatea Corala George Enescu, înființată cu câțiva ani în urmă, avea în decembrie 1929 o bibliotecă ce cuprindea peste 450 de volume și care erau puse la dispoziția membrilor societății și a celorlalți locuitori din târg.

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și distrugerile provocate de război la Săveni, evacuarea și refugiul populației în sudul țării, au contribuit mult la distrugerea sau pierderea multor lucrări, adunate cu atâta trudă. Așa s-a întamplat cu biblioteca școlii, a bisericii sau a spitalului și nu numai.

Astăzi, biblioteca orășenească funcționează într-un local complet renovat, de pe str. Dr. Ciucă, adecvat funcționării normale a ei, dispunând, poate, de cele mai bune condiții, pe care le-a avut vreodată.

În anul 2008, când localitatea a aniversat 190 de ani, de când a devenit târg și liceul 50 de ani de la inființare, orașul nostru a fost gazda unei importante reuniuni a scriitorilor din regiune și unde a fost prezent și dramaturgul Matei Visniec, care trăiește la Paris – Franța, asistând la punerea în scenă a piesei proprii Buzunarul cu pâine interpretat de Andreea Motcu și Eduard Sandu, de la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani.

Cu acest prilej s-a decernat și Premiul Național de Literatură Ion Pillat scriitorului, dramaturgului și poetului Matei Visniec, în prezența unor distinse personalități ale culturii romanești din zona Moldovei cum ar fi : profesorii universitari dr. Mircea A. Diaconu, prof. Dr. Const. Dram sau scriitorii Cassian Măria Spiridon, Valeriu Stancu, Adrian a lui Gheorghe, Gellu Dorian, Dumitru Tiganiuc și alții.

În același local cu biblioteca orășenească se afla și clubul copiilor cu lecții de dans prin intermediul Societății Culturale Arlechin.

Ultima actualizare: 11:57 | 13.09.2024

Sari la conținut