PRIMARIA ORASULUI SAVENI

Judetul Botosani

Centrul Cultural Multifunctional

               Marea cucerire  a aparatului de proiectie a ajuns la Saveni la 24 aprilie 1914, cand Primaria Saveni, autoriza, pe domnul Macs Griler, din Bucuresti, de a-si instala un cinematograf pe maidanul de vis-a-vis de Scoala de Meserii, proprietatea comunei, incepand de la 1 mai. In schimb, proprietarul cinematografului, Dl. Griler, se obliga sa dea o reprezentatie (gratuita) in beneficiul comunei.

De abia in februarie 1927, Societatea Corala George Enescu, din Saveni, si-a procurat un cinematograf ambulant, o orga si un aparat de proiectie fixe, iar in octombrie 1927, a primit donatie de la Casa Scoalelor un aparat de cinematograf, un film in plina proprietate si o biblioteca. Tot ea si-a procurat, prin mijloace proprii un fel de propaganda agricola si a inscenat in localitate filmul - Din obiceiurile poporului roman, la Craciun si Anul Nou.

Odata cu infiintarea cinematografului Patria in 1964 cladirea a fost dotata  cu aparat de proiectie si a functionat pana in anul 2000.

Contributia cinematografului, pana la aparitia si extinderea televiziunii, nu poate fi ignorata in ceea ce priveste educatia civica si ridicarea gradului de cultura a spectatorilor.

         Actualele organe administrative ale orasului, dupa ce au reusit, sa preia cladirea fostului cinematograf, in anul 2016 cu deosebite eforturi a fost dat in folosinta o moderna sala de spectacole, cladire care si-a reluat functia avuta candva, si mai mult chiar, transformarea ei intr-un adevarat centru cultural pentru Saveni, avand in vedere pozitia si locul pe care il ocupa in perimetrul orasului