PRIMARIA ORASULUI SAVENI

Judetul Botosani

Biblioteca oraseneasca


Biblioteca oraseneasca

La Saveni, primele colectii de carti au fost realizate de preotii si invataceii din localitate, carti procurate, fie prin donatii, fie prin cumparare, din putinii bani de care dispuneau. Ele erau puse la dispozitia cetatenilor din Saveni si fiilor acestora, ce erau elevi, in scolile existente la acel moment.

In octombrie 1927, Societatea Corala George Enescu primeste de la Casa Scoalelor o biblioteca pentru savineni.

La noi, Societatea Corala George Enescu, infiintata cu cativa ani in urma, avea in decembrie 1929 o biblioteca ce cuprindea peste 450 de volume si care erau puse la dispozitia membrilor societatii si a celorlalti locuitori din targ.

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial si distrugerile provocate de razboi la Saveni, evacuarea si refugiul populatiei in sudul tarii, au contribuit mult la distrugerea sau pierderea multor lucrari, adunate cu atata truda. Asa s-a întamplat cu biblioteca scolii, a bisericii sau a spitalului si nu numai.

Astazi, biblioteca oraseneasca functioneaza intr-un local complet renovat, de pe str. Dr. Ciuca, adecvat functionarii normale a ei, dispunand, poate, de cele mai bune conditii, pe care le-a avut vreodata.

In anul 2008, cand localitatea a aniversat 190 de ani, de cand a devenit targ si liceul 50 de ani de la infiinĊ£are, orasul nostru a fost gazda unei importante reuniuni a scriitorilor din regiune si unde a fost prezent si dramaturgul Matei Visniec, care traieste la Paris - Franta, asistand la punerea in scena a piesei proprii Buzunarul cu paine interpretat de Andreea Motcu si Eduard Sandu, de la Teatrul Mihai Eminescu Botosani.

Cu acest prilej s-a decernat si Premiul National de Literatura Ion Pillat scriitorului, dramaturgului si poetului Matei Visniec, in prezenta unor distinse personalitati ale culturii romanesti din zona Moldovei cum ar fi : profesorii universitari dr. Mircea A. Diaconu, prof. Dr. Const. Dram sau scriitorii Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Adrian a lui Gheorghe, Gellu Dorian, Dumitru Tiganiuc si altii.

In acelasi local cu biblioteca oraseneasca se afla si clubul copiilor cu lectii de dans prin intermediul Societatii Culturale Arlechin.