PRIMARIA ORASULUI SAVENI

Judetul Botosani

Biserica Sf.Nicolae

 

Biserica Sfantul Nicolae- constructia Bisericii s-a realizat dupa planul arhitectural al botosaneanului Rudolf Kugler, unde se imbina elemente constructive ale stilului bizantin cu cel gotic.

Micuta Biserica Sf. Nicolae, are in interior, cateva odoare care o particularizeaza in aceasta bogata colectie de constructii religioase din zona. Catapeteasma are trei registre de expunere a iconanelor, a fost lucrata din lemn de tei, adus din padurea de la Flamanzi. Pictura interioara in ulei, a fost realizata in perioada 1878- 1880, de catre doi pictori: N. Popovici din Botosani  si Iacu Grebslis din targul Bucecea.

Biserica mai pastreaza in patrimoniul sau, un potir cu inscriptie slavona precum si Sfanta Cruce cu picior de argint si suflat cu aur.

Valoroase lucrari de cult se pastreaza in mica biblioteca a bisericii dupa cum urmeaza: Proloage, anul de editare 1817 si 1833, Octoih, editat in 1831, Micul Octoih, editat in 1838, Ceaslov, editat in 1833, Evhologhion din 1828 sau Slujba Invierii din 1846.