PRIMARIA ORASULUI SAVENI

Judetul Botosani

Biserica Sf. Gheorghe

         Biserica Sfantul Gheorghe a fost construita intre anii 1800-1804, de stapanii mosiei si targului Saveni, spatarul Iordache si Maria Luchi, din piatra scoasa dintr-o cariera existenta la aproximativ 500 m departare, in partea de vest a ei.

Privita din afara are forma de corabie, iar in interior are forma de cruce. Pronaosul si naosul sunt foarte putin reliefate. Potrivit cerintelor culturii ortodoxe, spatiul interior a fost impartit in altar, naos, pronaos, dar cu timpul s-a construit si pridvorul.

Biserica a cunoscut, in aceste doua secole de existenta, cateva reparatii capitale, realizate intre anii 1890-1985, 1924-1925, 1951-1952, 1965-1966 si intre 1985-1988. Ultima reparatie, cand exteriorul a fost realizat in praf de piatra si s-a refacut pictura interioara, in tehnica freasca, de catre pictorul Muraru Niculaevici, din Bicaz, aceasta realizandu-se cu binecuvantarea P.F. Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane la acea vreme si prin contributia credinciosilor din parohie.

Biserica Sf M. Mc. Gheorghe are, in momentul de fata alte cateva odoare valoroase, precum icoanele Sfantului Mare Mucenic Mina, a Nasterii Domnului sau a Nascatoarei de Dumnezeu, aflate la intrarea in naos. Catapeteasma este din lemn obisnuit, executata de catre un mester anonim din afara localitatii, cu o valoare artistica deosebita.

Mica biblioteca a Bisericii cuprinde o Evanghelie din 1845, lucrarea cea mai veche dintre toate timpurile existente, tiparita la Manastirea Neamt, in timpul Mitropolitului Melatie al Moldovei, îmbracata in catifea si legata in argint, precum si o alta Evanghelie, tiparita in 1888, ce are pe una din paginile sale, de inceput insemnarea Harazita de Teodor Cernovodeanu in 1892, Bisericii Sf Gheorghe.

Dintre odoarele bisericesti mentionam si Sfintele Vase: un Potir, productie Grecia, un potir, productie Ucraina, o Candela Sf. Masa, din aur si un policandru cu 10 brate etc.

Biserica ajutata si sustinuta de credinciosii din Parohie, a reusit sa construiasca un lumanarar- in 2009, un gard, in partea de est si nord-2009-2010, imprejmuind curtea, construieste Complexul Parohial Sf Gheorghe ce cuprinde casa parohiala la etaj iar la parter casa sociala si o capela.