PRIMARIA ORASULUI SAVENI

Judetul Botosani

MUZEUL DE ARHEOLOGIE

Muzeul de Istorie si Arheologie Saveni, infiintat in 1965, este un obiectiv de importanta pentru aceasta asezare, in el regasindu- se vestigii ale trecutului acestor locuri si care isi desfasoara activitatea intr-un fost ratos, care face parte din patrimoniul national. Functionarea este asigurata de muzeograful Emil Caranica, a carui activitate este subordonata Muzeului Judetean Botosani.

Muzeul este un punct de atractie pentru vizitatorii orasului cat si pentru elevii de gimnaziu si liceu care iau cunostinta de trecutul istoric al acestor locuri. De remarcat faptul ca la nivelul orasului functioneaza Societatea Culturala Fratii Ciuca care si-au adus un aport deosebit la buna organizare a unor manifestari culturale pe plan local. Această societate s-a remarcat in mod deosebit prin schimbul de experienta organizat intre Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciuca si cele din Edinet si Balti/ Republica Moldova, cat si prin recompensarea activitatii unor elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele scolare.

Bogatia materialului arheologic existent in muzeu, adunat cu truda si migala in urma sapaturilor arheologice facute in zona, de specialisti din Iasi, Bucuresti sau Craiova sau prin descoperire intamplatoare, reprezentat prin schelete umane, vetre de foc, oase de mamut, fusaiole si greutati pentru tesut sau pescuit, unelte din piatra, din siex, os sau metal, perforate sau nu, bogata colectie de vase ceramice cucuteniene din toate fazele, ceramica din epoca bronzului sau a marilor migratii, figurine antropomorfe, ori zoomorfe, obiecte de podoaba si multe altele, ofera un minunat prilej vizitatorilor de a cunoaste modul de viata a locuitorilor, care au trait pe aceste meleaguri, incepand cu epoca straveche a istoriei noastre.

O piesa foarte importanta este un topor- ciocan, de arama, descoperit cu prilejul sapaturilor efectuate in 1970, dar si o mica colectie numismatica care cuprindea, in 1979-1980, aproximativ 2000 monede.

Pragul Muzeului de Arheologie din Saveni a fost trecut de peste 10 000 persoane, in cei aproximativ 46 de ani de functionare, oferind vizitatorilor si cercetatorilor interesati  un  material bibliografic, foarte important, pentru aceasta parte de tara.